Gratis verzending Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd 14 dagen bedenktijd Veilig betalen

Welkom bezoeker, u kunt Inloggen of Een account aanmaken

Li-ion batterijen kunnen efficiënter

  • Geplaatst op

Wetenschappers van de TU Delft hebben onderzoek gedaan naar de oplaadbare Li-ion batterijen. De Li-ion batterijen worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld powerbanks.

Door de nieuwe inzichten kunnen de li-ion batterijen sneller geladen worden en efficiënter worden gemaakt. Onderzoeker Marnix Wagemaker geeft aan dat de nieuwe inzichten direct toe te passen zijn in de praktijk: "Eigenlijk is het een kant-en-klaar recept voor de productenten van batterijen om hun product te verbeteren. Ook al zou dat maar een paar procent verbetering betekenen, dan levert dit wereldwijd gezien toch al een enorme efficiency-winst op."

Wagemaker denkt dat er nu verandering zal plaatsvinden rond het laden en ontladen van batterijen, en hoe dit precies efficiënter en sneller zou kunnen maken. “We gebruiken hiervoor neutronen die worden geleverd door de Delftse onderzoeksreactor. Als een afschoten neutron opgevangen wordt door een Li-ion, splitst dit in een tritiumkern en een heliumkern. Die twee deeltjes kunnen we vervolgens detecteren waaruit we dunnen afleiden hoe de Li-ionen zich bewegen in de batterij. Dit geeft unieke inzichten in hoe Li-ionen bewegen in de batterij onder realistische (laad)omstandigheden. We waren vooral geïnteresseerd in de interne weerstand in de batterij, die bepaalt hoe langzaam en efficiënt het opladen en ontladen verloopt.”